неделя, 17 януари 2016 г.

Коронясаната къща



На ъгъла на бул.“Княз Александър Дондуков“ и ул.“Будапеща“ в София се издига една необикновена пететажна сграда издигната още в далечната 1881г. Претърпяла множество преустройства през годините, понастоящем постройката пази автентичния си вид в стил необарок и е една от най-забележителните сгради на оживения столичен булевард. 




Отличителният й белег е ъгловата кръгла еркерна кула, завършваща с купол с форма на пресечен конус, който изкусно е обримчен с парапет от ковано желязо, наподобяващ корона. Другият типичен елемент, доминиращ в архитектурата на сградата е арката. Тя присъства както във формата на прозорците, така и  в балкона лоджия, завършващ с дъговиден свод. Всяка от декоративните колони, разположени в предната част на фасадата, завършват с капители, изобразяващи лъвски глави. Пищната пластична декорация е допълнена изкусно с изящни женски фигури.



Тази сграда и до ден днешен е известна като „къща на проф.Иван Георгов“, точно така фигурира и в регистъра на паметниците на културата. И въпреки, че парцелът е бил собственост на професора и виден български философ, той самият никога не е обитавал този дом. През годините сградата става известна като „Тетевенски хан“, наречена на едноименната ул. „Тетевенска“, която в последствие получава името „Будапеща“. Съдържатели на хана били дъщерята на проф. Георгов- Мария Георгова и съпругът й. Неясно обаче остава защо инициалите на фронтона на къщата гласят „Г. Георгов“. Най-логичното обяснение води към брата на професора, чието притежание може би е бил имота в последствие, който е бил заможен търговец и директор на прочуто за времето си застрахователно дружество.



Така, устояла на времето, съдбините и преустройствата, коронясаната къща е обявена за паметник на културата и вероятно ежедневно се радва на множество въздишки от страна на минувачите. Ако и вие имате път натам, отделете няколко минути и се полюбувайте на величието на тази кралица.




Няма коментари:

Публикуване на коментар