понеделник, 19 октомври 2015 г.

По улица "Мургаш"



Разходката ми този път бе по столичната  улица „Мургаш“, намираща се в район „Оборище“.
Свивайки случайно по уличката, с цел да скъся пътя си, явно инстинктът не мe  бе подвел, тъй като се натъкнах на две ,открояващи се от сивите панелни блокове наоколо, сгради. Намиращи се в съседство една до друга, под номерата 4 и 6, тези къщи правят силно впечатление с нестандартната си архитектура, орнаментираните си еркери и красивите си тераси.

Къщата, намираща се под номер 4-ти, или първата откъм булевард „Евлоги Георгиев“, се радва на изцяло обновена фасада, подчертаваща успешно декоративните елементи, окачени по нея. Акцентът й определено е правоъгълният еркер, в центъра на който се намира един от арковидните прозорци, завършващи с гипсова орнаментировка. Тази игра на форми е способна да провокира въображението у всеки. Другият мотив, който не бях срещала до сега, бяха свързаните с резбована дървена веранда балкони на трите поредни етажа от къщата. Образуваща свообразен тунел между тях, верандата създава чувство за баланс и единство дори между арковидната врата на втория етаж и тези на другите два, чийто ъгли за прави. Така, въпреки смелите архитектурни решения и дръзката смесица от форми и мотиви, в тази сграда всичко изглежда така добре премерено и изготвено със стил.


Качвайки се нагоре по улицата, в съседство, се издига и втората къща, която трудно бихме могли да вместим в определението „традиционна“. Тя сякаш продължава геометричната игра на своята съседка, само че тук, арковидните прозорци са разположени на последния етаж, врязвайки се в покрива и нарушавайки правите му форми. Терасите и тук са обримчени с решетъчни дървени парапети, окичени с красиви цветя. Забележка може да понесе единствено фасадата чийто цвят  е силно замърсен, а на места дори липсват сегменти от мазилката, както и ъглите на носещата колона, намираща се непосредствено до входа на къщата.



Накратко, с тази статия, исках да покажа колко разнообразна и необятна е откъм архитектура нашата столица дори и на неочаквани места като тази малка уличка "Мургаш". Аз лично смятам, че по нищо не отстъпваме на други европейски столици, привличащи туристи със запазената си автентична архитектура. Вероятно проблемът е в нашата нагласа, и фактът, че не съумяваме да запазим и съхраним красотата и културното си наследство.
 Жалко, защото имаме какво да пожажем на света..

Няма коментари:

Публикуване на коментар