вторник, 21 юли 2015 г.

Карлсон, който ВЕЧЕ не живее на покрива



Беше поредният изпепеляващ ден. Привечер, с отминаването на изпепеляващата горещина бе предприед поредният „кръстоносен“ поход из централните софийски улички . Както винаги не ми обягна нито една стара постройка и, да си призная, направих доста снимки, които рано или късно ще споделя с вас.

Красавицата,на която се натъкнах  е една на пръв поглед обитаема сграда, но поглеждайки нагоре, с печал, погледът ми  се спря на паяжини и олющена мазилка. Всъщност, забелязах тенденция сред много от наследниците на стара София, че стигайки до последните етажи, всички признаци на живот замират и вероятно единствените обитатели на таваните им  са лястовичките, гнездящи под стрехите им. 

Намираща се на ъгъла на столичните Цар Асен и Алабин, навярно много от нас дълги години са подминавали тази внушителна сграда в забързаната рутина и засиления трафик. Тя не се слави с кой знае каква история , била е предимно жилищна сграда, а партерните помещения- магазини. Въпреки множеството табели, рекламни чердаци и безразборно наслаганите климатици, накацали по възхитителната фасада, сградата все още пази своя чар и привкус на старо. Най-впечатляващ за мен е пищно украсеният покрив, но кокетните кръгли балкончета на самия ъгъл и гипсовите орнаменти по последните етажи в никакъв случай не му отстъпват. Тъжното в цялата картинка е, че именно тези тавански помещения са в най-критично състояние, поради факта, че не се обитават и съответно никой не поема отговорността да ги поддържа, дори и на добра воля. Както вероятно ще видите и от снимките някои от орнаментите липсват, други са толкова замърсени от уличното движение, че дори не се виждат. Рамките на прозорците се извисяват самотни с изпочупени стъкла. 


Нека допуснем, че се дължи на това, че никой досега не е забелязал за случващото се на покрива, което е честно казано смехотворно предвид местоположението на сградата. В противен случай ситуацията би изглеждала доста типична за нашата Родина. Това далеч не е последната такава къща, потъваща в разруха, но разликата в този случай е, че тази е изключително експлотирана и въпреки това е допуснато да се превърне в поредният призрак на столицата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар